Luteiden torjunta

Lude (Cimex lectularius) eli lutikka on n. 8 mm pitkä, leveä ja litteä ja pahanhajuinen hyönteinen. Se on tavallisesti ruskea, mutta kauan ravinnotta olleet yksilöt ovat vaaleampia. Hygienian parannuttua luteesta on tullut harvinainen, ja sitä tapaa lähinnä rakennuksissa ja tiloissa, joissa yöpyy väliaikaisesti paljon ihmisiä. Lude on ikävä ja vaikeasti hävitettävä hyönteinen, joten luteiden torjunta kannattaa ottaa tosissaan heti, kun merkkejä luteista on havaittavissa.

Luteiden torjunta

Lude imee ihmisestä verta

Lude ja sen toukkavaiheet imevät ihmisestä verta yöllä. Luteen purema ei aiheuta monille mitään oireita, mutta jotkut saattavat saada puremakohtaan kutinaa, kirvelyä, turvotusta ja paukamia. Onneksi lude ei Suomessa levitä tauteja. Pistosten hoitoon saa apteekeista kortisoni- ja antihistamiinivoiteita.

Luteet viihtyvät huoneenlämmössä. Lutikan pesäpaikkana saattaa olla lemmikin koppi tai pesä, sillä se imee verta myös esimerkiksi kissoista, koirista, marsuista, kaneista ja linnuista.

Luteet leviävät matkustelun myötä

Yksityisasuntoon lude saattaa tulla ulkomaantuliaisena. Lutikka oleskelee päivisin vuoteissa, tapetin halkeamissa, taulujen ja ryijyjen takana, listojen raoissa ja muissa sopivissa piilopaikoissa. Sen huomaa parhaiten tummista ulosteläikistä olinpaikkojen lähistöllä. Lisäksi saattaa näkyä tyhjiä toukannahkoja ja munankuoria.

Luteita hotellihuoneessa tai matkatavaroissa

Jos huomaat matkalla ollessasi hotellihuoneessa luteita, ravistele kaikki vaatteet ja niiden taitokset huolellisesti, ennen kuin pakkaat ne laukkuun. Kun saavut kotiin, tehokas keino luteista eroonpääsemiseksi on lämpökäsittely. Kaikki luteen kehitysasteet kuolevat ollessaan 10 tuntia +55 C lämpötilassa. Lämmitä sauna 50-70 C ja laita matkalaukku ylimmälle parvelle. Pidä laukku aluksi suljettuna ja avaa se muutaman tunnin jälkeen. Anna laukun olla saunassa vaadittu aika, jotta luteet varmasti kuolevat.

Luteiden torjunta

Siisteys ja hyvä hygienia ovat avainasioita luteiden ennaltaehkäisyssä. Jos havaitset luteita, selvitä missä ja kuinka laajasti niitä on asunnossa. Kanna patjat ja sänkyvaatteet sekä kankaiset huonekalut ulos, ja ravistele ja harjaa ne hyvin. Vuodevaatteet kannattaa pestä. Sumuta Baygon hyönteisaerosolilla kaikki luteiden olinpaikat ja esimerkiksi huonekalut, joita et mekaanisesti pysty kauttaaltaan puhdistamaan. Kestävämpien kantojen torjunnassa käsittely joudutaan tekemään useita kertoja ja edelleen aina kun luteita esiintyy.

Jotkut luteet ovat lintujen syöpäläisiä, mutta pääsevat asuntoihin rakenteissa sijaitsevista pesistä. Paras konsti näiden torjumiseksi on pesinnän estäminen rakennuksessa. Mikäli pesä on käytössä ja haluat sen säilyttää, käsittele aerosolilla kaikki mahdolliset luteiden sisääntuloväylät.

Jos luteita esiintyy erittäin runsaasti, kannattaa ottaa yhteyttä torjunta-ammattilaisiin ja pyytää heidän avuksi.

Lue lisää luteista ja niiden hävittämisestä Hyönteismaailmasta.